Desserten met roomijs

Moelleux au chocolat met rode vruchten
en vanilleroomijs

Naast de "Dame Blanche" de klassieker bij uitstek!

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 260g pure chocolade
  • 200g boter 
  • 100g bloem
  • 6 volledige eieren
  • 4 eierdooiers
  • 300g kristalsuiker 
  • 1l vanileroomijs 
  • Eventueel om af te werken: aardbeien, frambozen en bloemsuiker

Benodigdheden:

  • Oven
  • Aluminium wegwerppotjes of 6 metalen serveerringen

Werkwijze:

  1. Chocolade met boter laten smelten op het vuur.
  2. De eieren met de dooiers en de suiker kloppen met een klopper.
  3. De gesmolten chocolade met boter bij het eiermengsel gieten en goed ondermengen.
  4. De bloem toevoegen en mengen.
  5. Beslag even laten rusten in de koelkast.
  6. De aluminium potjes of serveerringen inwrijven met boter, strooi er vervolgens bloem over. Dankzij het inwrijven met boter en bloem zullen de gebakjes straks makkelijk loskomen.
  7. Verdeel ongeveer 110g beslag in de potjes en bak in de oven op 180°C gedurende 13 minuten.
  8. Aluminium potje omdraaien of bij serveerring het gebakje er voorzichtig uit laten schuiven en afwerken met bloemsuiker.

Chocolademousse met Sorbet Van Champagne

Je zou het niet aangeven, maar de perfecte combinatie!

ingrediënten voor 4 personen:

  • 150g boter
  • 8 eieren
  • 400g pure chocolade
  • 100g bloemsuiker
  • 5dl room 40%
  • 1l Sorbet Van champagne

Benodigdheden:

  • een keukenrobot of een paar stevige armen

Werkwijze:

  1. Boter en chocolade laten smelten.
  2. Eieren scheiden.
  3. Het eiwit opkloppen.
  4. De eidooiers bij de gesmolten chocolade toevoegen en onder spatelen.
  5. De room samen met de bloemsuiker kloppen, maar net niet tot slagroom (vanaf je de strepen van je klopper ziet beginnen stoppen)
  6. Het chocolademengsel bij de geklopte room toevoegen en goed mengen
  7. Nu het geklopte eiwit zachtjes spatelen.
  8. De chocolademousse in glazen verdelen.
  9. Laten opstijven in de koelkast en net voor het opdienen afwerken een bolletje Sorbet Van Champagne. Eventueel dresseren met rood fruit.

Café Glacé

Voor de échte koffieliefhebbers. Klaar in no-time

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Slagroom
  • 2l mokka-ijs
  • 1l vanille-ijs
  • Koffie

Benodigdheden:

  • Koffiemachine

Werkwijze:

  1. 1 bol mokka, 1 vanille en opnieuw een bol mokka in een ijscoupe doen.
  2. Een kopje koffie overgieten
  3. Afwerken met slagroom en daarover kun je eventueel nog wat oploskoffie strooien.
  4. Rietje insteken en klaar!

Appeltaart met pudding en speculoosijs

Een beetje werk... Maar het is echt de moeite waard!

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 2 rollen bladerdeeg
  • 1l halfvolle melk
  • 67g vanillepudding
  • 100g kristalsuiker
  • 5 appelen (jonagold)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • Kaneelpoeder
  • Speculaas
  • 1ei
  • 10g bloem
  • 2l speculoosijs
  • ev. rood fruit en slagroom

Benodigdheden:

  • Taartvorm

Werkwijze:

  1. De oven voorverwarmen op 180°C.
  2. De taartvorm met een beetje boter inwrijven en vervolgens licht bestrooien met bloem.
  3. Eén rol bladerdeeg in de taartvorm leggen en goed aandrukken. (Het bakpapier zeker aan laten).
  4. Op het bladerdeeg een beetje verkruimelde speculoos strooien.
  5. 67g pudding met 1dl melk goed mengen, de andere 9dl samen met 100g kristalsuiker laten koken.
  6. Als de melk kookt bij de 1dl koude melk toevoegen en 1minuut laten doorkoken.
  7. De pudding even laten afkoelen in de koelkast.
  8. De appelen schillen, het klokhuis verwijderen, in stukjes snijden en bakken in boter.
  9. 1 lepel bruine suiker en een vleugje kaneelpoeder over de gebakken appeltjes.
  10. De pudding nu in het bladerdeeg gieten, de gebakken appelen erbij.
  11. Nu neem je de 2de rol bladerdeeg en je snijdt er fijne reepjes van. Leg de repen in een raster over de appeltjes.
  12. 1 eidooier met een scheutje melk loskoppen en over het deegraster strijken.
  13. Dan mag de taart de oven in 35 minuten op 180°C.

Sabayon met warme krieken en vanilleroomijs 

Feestelijker kan niet!

Ingrediënten voor 2 glazen:

  • 1l vanilleroomijs
  • 1 bokaal noordkrieken ontpit
  • 3 eieren
  • 40g suiker
  • 14cl witte wijn

Benodigdheden:

  • Klopper
  • Steelpan

Werkwijze:

  1. Verwarm de krieken samen met het sap en laat het even inkoken.
  2. In een steelpan de suiker, witte wijn en eidooiers samenvoegen en al eens kloppen van het vuur.
  3. In het wijngas een bol ijs scheppen.
  4. Op het vuur de massa koppen. (Traditioneel zou er in een 8 gekopt moeten worden, maar is niet noodzakelijk)
  5. Als je een mooie vaste schuimige massa hebt bekomen is de sabayon klaar.
  6. De warme krieken over het ijs doen en daarbovenop de sabayon.